Boganbefalinger

Boganmeldelse af “Stolthed og fordom”

Titel: Stolthed og Fordom 

Forfatter: Jane Austen 

Udgivelses år: 1813, på dansk 1929

Antal sider: 402

Okay, hvis du ikke kender Jane Austen, så bliver du altså nødt til at læse videre nu! Jane Austen udkom for første gang i 1811 med sin første roman “Fornuft og Følelse”. Siden da nåede hun at udgive hele tre fantastiske bøger til, heriblandt “Stolthed og Fordom”, inden hun desværre døde. Hvis du er til humor i særklasse, samfundskritiske stikpiller skjult mellem linjerne og overdådige kærlighedsscener, så er Jane Austens romaner lige noget for dig. 

Referat:

Foruden for mr. og mrs. Bennet bestod familien Bennet også af deres fem ugifte døtre. Døtre så forskellige at mrs. Bennets nerver var blevet skrøbelige med årene, det påstod hun i hvert fald selv. Mr. Bennet derimod var en holden mand, som elskede dem alle, men nok mest Elizabeth. Hun var energisk og nysgerrig, og med hende ville man få en pragtfuld hustru, hvis hun altså ville have en til ægtefælle. 

Inden længe begyndte rygterne om et snarligt adeligt visit på egnen. Mrs. Bennet opsnappede hurtigt, at der var tale om en ung ugift mand, hvilket fik hende til at lægge store planer for sin ældste datter. Dog skulle tingene vise sig at være langt mere omfattende, humoristiske (som 1800-tallet gjorde det bedst) og med overraskelser, der fik selv mrs. Bennet til at stramme sig an og tie – noget som sjældent skete.  

Den umådelige rige og stolte mr. Darcy var nemlig også en del af visittet. Et visit som ikke alle bifaldte, men som visse alligevel fandt både frastødende og tiltrækkende på en og samme tid! 

Stjernestøv fra 1 til 5

✨✨✨✨✨

Jane Austen er formidabel til at integrere både humoren og samfundsdebatten i en og samme historie. Hun tager fat om fattigdommens usle vilkår for Englands hårdeste ramte, hun gør grin med det bedre borgerskabs traditioner og former, og hun koger det hele sammen til en fortælling, hvor mennesker mødes og spørgsmål stilles. 

I “Stolthed og Fordom” har du humoren på højeste plan, men under hver sætning føler du de små stikpiller til samfundets dystre hierarki. Hvor mr. Darcy ikke ser længere ned end til starten af sin egen næsetip, så ændrer hans syn sig gennem hele fortælling. Kan stoltheden virkelig pilles ved? Og ændrer man sine fordomme af erfaringer? I denne fortælling sker det hele. Mr. Darcys møde med Elizabeth Bennet får hans små overklasses briller til at krakelere og springes, så synet til sidst bliver klart og tydeligt.

Helt klart fem stjerner værdigt! 

Bogen kan læses eller høres på bl.a. Mofibo, Ereolen eller Saxo.

Der er ingen betalt reklame i blogindlægget. Derfor er ovenstående links heller ikke affliateret. Dette er bare ren anbefaling lige fra gyserhjertet og til jer.

God læselyst

27 år. Det er præcis, hvad jeg er. Mig, Jeanne. Men jeg er også mor, bogelsker og forfatterspire. Lige nu arbejder jeg på min, forhåbentlig, debutroman "Alkymistens barnebarn", så wish me luck, og følg med i min rejse lige her - på bloggen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *