Fantasy Fredag

Urban fantasy

Metroens kolde og fugtige undergrund rystede, da den lange, metalliske orm snoede sig ind langs skinderne og standsede lige foran mig. Jeg hadede metroen. Den virkede altid så uhumsk og mørk. Alt fare lurede i hvert et hjørne, og der var intet jeg kunne gøre. En pige med langt mørkt hår havde fulgt efter mig helt fra Strøget. Det var muligvis et sammentræf, men hendes øjne så sultende ud, og det gøs i mig, da hun fulgte efter mig videre ind i toget.

Urban fantasy genren kan ofte bestemmes i form af, at handlingen er nutidig. Vi som læsere kan måske genkende steder med nutidens briller. Det kan også være, at selve hverdagens gøremål og teknologiske redskaber er en helt naturlig del af fortællingen. iPhonen var næppe eksisterende i middelalderen, mens hårdtarbejdende bønder slæbte sig selv ihjel for den onde greve, men på en café på Manhattan passer den helt perfekt. Faktisk ser man i mange bøger, at genren byder på formskiftende væsner, vampyrer, varulve eller andre dæmoniske væsner, som lever i og/eller parallelt med vores normalverden. Vi møder f.eks. den vildt skræmmende, mystiske men alligevel vildt tiltrukne vampyr i Damon fra Vampire Diaries, eller også er det hende med de magiske evner, der vækker vores opmærksomhed, når hun pludselig slipper sine kræfter løs midt i skolens kantine, og alt normalt og hverdagsagtigt forsvinder på et spildt sekund.

Det vil ikke være unormalt, hvis man i denne genre også krydser veje med både dark fantasy og paranormal romance. Det er veje, som ofte åbner op for en mystik og kærlighed, der er værd at nævne i denne sammenhæng.

Julie Kagawas Iron Fey Sag finder jeg bestemt, som en af de bogserier i denne genre, der gør det utrolig godt. Hele normalverden og den anden går hånd og hånd på en fantastisk og mystisk måde, der får hårene til at rejse sig på armene, og hjertet til at slå lidt hurtigere end normalt.

Alt ved urban fantasygenren er utrolig fængende, hvis man ikke er til det tunge fantasy, hvor man skal rive alt væk, som man forstår og pludselig sætte hele ens ordforståelse og tankegang i nye retninger. Retninger hvor intet er, som det ser ud, fordi vi skal forstå en helt ny verden i den magiske arena.

Næste fredag vil vi sætte fokus på paranormal romance. En genre jeg i mange år nægtede mig selv at læse, for hvad var mere pladderromantisk, end hvis man fantaseret om det overnaturlige. Nu er jeg naturligvis helt tryllebundet af den, og selve genren sniger sig også med ind i min egen bog, som lige nu leger mest med Urban fantasy.

Hvis du vil læse meget mere om Urban fantasy, så har jeg lagt lidt links under her, som er utrolig spændende og nyttig læsning til genrebestemmelse!

God læselyst!

Kilder:

Litteratursiden.dk

Engodhistorietak.dk

Ulvenoguglen.dk

Der er ingen betalt reklame i blogindlægget. Derfor er ovenstående links heller ikke affliateret. Dette er bare ren anbefaling lige fra hjertet og til jer.

Mit navn er Jeanne Goldbech. Jeg er forfatter til bøger i både fantasy og realisme genren. Derudover er jeg også mor, kæreste, husalf, lærer, korrekturlæser og ja, meget mere. Jeg håber, du vil finde, hvad du søger. God læselyst. Forfatter til: 'Evigheden' fra '21 - en novellesamling sammen med 12 andre dygtige forfatter. 'Tikka og Laj'-serien - udkommer i 2024. Letlæs ungdomsbog - udkommer i 2024.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *