Boganbefalinger

Boganmeldelse af “Ondskaben”

Titel: Ondskaben

Forfatter: Jan Guillous

Udgivelses år: 1993

Antal sider: 350

Nogle bøger går så dybt ind under huden på dig, at du ikke kan glemme dem. Sådan har jeg det med “Ondskaben” af Jan Guillous.

Selvom det efterhånden er en del år siden, at jeg kastede mig ud i denne bog, så husker jeg næsten hver eneste ene detalje.

Det er klart en bog, der sender stof til eftertanke og giver en ondt i maven og svedeturer undervejs! Men det er en bog, som er vigtig at læse, hvis man blandt andet vil søge spørgsmål i forskellige sociale lag, kulture såvel i samfundet som i tiden.

Referat:

I 1950’ernes Sverige lever en dreng ved navn Erik Ponti. Erik er en ganske almindelig fyr, der blot er havnet i en familie med svagheder, udfordringer og voldsom adfærd. Derfor er Eriks opvækst præget af meget had, især til sin far, som er af voldelig karakter med træng til afstraffelse.

Dette medvirker til at Erik i skolen udviser samme adfærd som sin far. Han forsøger at opnå den magt og følelse af at holde fast i livet, som han ikke har eller kan derhjemme.

Erik har dog ikke skruet hovedet dårligt på, så da han bliver sendt på kostskolen Stjärnsberg efter at være blevet smidt ud af skolen på grund af adskillige voldelige episoder, må han til at tænke sig rigtig godt om! Han er ingen dum dreng, og med sin intelligens og dygtige kundskaber inden for sporten, må Erik til at passe på.

På skolen hersker der et hieraki, og Erik er ikke en del af toppen. De yngste elever skal nemlig gennem en ”kammeratopdragelse” – lad os kalde det, hvad det er – et sandt terrorregime!

Nu må Erik tænke klogt, for kan han slå igen uden, at det får fatale konsekvenser for hans skolegang? Hvor vil han helst blive? På en skole hvor en god omgang gennembankning er nødvendig, eller hjemme hvor samme kost kommer direkte fra hans eget kød og blod? Eller kan han gå i mod det hele, og stadig holde hovedet højt sammen med sin værdighed?

Hvad mon fremtiden bringer?

Stjernestøv fra 1 til 5:

✨✨✨✨✨

Den her bog er en ren anbefaling herfra!

Det er klart, at bogen sætter sig ekstra dybt, når bogen er bygget på forfatterens, Jan Guillou, egen traumatiske og forfærdelige barndom og ikke mindre end voldsomme opvækst.

“Ondskaben” får alle fem stjerner, fordi den viser sider af mennesker, hvor ondskaben lurer på utilregnelig vis. Det er en skræmmende, men også livsberettende fortælling, som er en læsning værdig!

Bogen kan læses eller høres på bl.a. Mofibo, Ereolen eller Saxo.

Der er ingen betalt reklame i blogindlægget. Derfor er ovenstående links heller ikke affliateret. Dette er bare ren anbefaling lige fra læserhjertet og til jer.

God læselyst

27 år. Det er præcis, hvad jeg er. Mig, Jeanne. Men jeg er også mor, bogelsker og forfatterspire. Lige nu arbejder jeg på min, forhåbentlig, debutroman "Alkymistens barnebarn", så wish me luck, og følg med i min rejse lige her - på bloggen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *