Fantasy Fredag

Historisk Fantasy

I denne uge skal vi kigge nærmere på en undergenre til fantasygenren, som virkelig har fæstnet sig dybt i fantasylæserne for tiden. Historisk fantasy er nemlig ikke bare blevet stort, det er blevet et kæmpe hit, som både holder fast i fantasy, historie, og alt det lige i mellem, nemlig mysterier, magi og spænding.

I historisk fantasy møder vi ofte handlingerne med fodfæste i et middelalderligt univers eller andre skælsættende perioder af historien, hvor der er spil til fantasien.

I George R. R. Martins helt fantastiske bog- og filmserie “Game of Thrones” finder vi eksempler på, hvordan fantasy sagtens kan arbejde godt sammen med historiske elementer. Serien byder på samfund, beklædningsdele og historiske redskaber som våben, vi vil kunne genkende fra vores forfædres tid. Derudover har gamle myter og storslået dyr som drager, sneget sig med ind i fortællingen, foruden den fantastiske verdensopbygning, han har formået at sætte op!

Hvis du ikke har haft fingrene i denne serie endnu, så er det en ren anbefaling herfra!

Også en serie som Diana Gabaldons “Outlander” har vundet manges hjerter. Her er vi længere fremme i tiden, end den middelalderlige stemning der kan forekomme i “Game of Thrones”. I “Outlander” leger Gabaldon med store krige og verdensmænd, hvor hun fører den engelske sygeplejerske Claire Randall tilbage til år 1743 med skotske klaner i et barsk skotsk højland samt ikke at forglemme vilde, skotske handyr! Alt sammen med det twist, at det kun er magien, der sætter grænserne for fortællingen.

Det samme gælder naturligvis denne serie. Den er fantastisk og klart en ferielæsning værdig!

Vi ser også denne genre i rollespilsverdenen, hvor man kan agere i forskellige verdener i form af overnaturlige og magiske væsner.

Det er ganske normalt, at man som læser vil opleve storslået drager og andre mystiske og overnaturlige væsner, der giver handlingen liv og magi i et historisk præget perspektiv, når man læser denne genre. Men samtidig findes der også en del fantasy bøger uden denne form for overnaturlig levering, men hvor fantasien mere udspiller sig i bl.a. tidsrejser og magiske elementer, der får dig til at rejse fra et sted til et andet, uden at der er mere magi i det.

Man må dog huske på, at selvom bøger, man har fundet, hører under genren, så kan man ikke være sikker på korrekte historiske begivenheder, da de fleste forfattere blot tager udgangspunkt i den historiske stemning og verdensopbygning, og nok i mindre grad forsøger at arbejde sin bog ind på sande begivenheder og epokegørende slag. Ikke desto mindre er det en klar genre, som i disse år har slået benene væk under rigtig mange læsere, fordi historie gør en tryg ved genkendelighed, men samtidig også får en til at føle, at man vil vide mere!

En absolut fantastisk genre, hvis du spørger mig! Historisk fantasy, skal vi have meget mere af!

Næste fredag vil vi sætte fokus på Heroisk Fantasy, hvilket er endnu en genre i fantasytræet, som leverer vildt og godt hver gang.

Hvis du vil læse meget mere om Historisk Fantasy, så har jeg lagt lidt links under her, som er utrolig spændende og nyttig læsning til genrebestemmelse, men også bøger i genren er at finde, og der er virkelig mange, som jeg helt klart selv skal kastes ud i!

God læselyst! 

Kilde:

Saxo.com

ulvenoguglen.dk

Der er ingen betalt reklame i blogindlægget. Derfor er ovenstående links heller ikke affliateret. Dette er bare ren anbefaling lige fra hjertet og til jer.

Mit navn er Jeanne Goldbech. Jeg er forfatter til bøger i både fantasy og realisme genren. Derudover er jeg også mor, kæreste, husalf, lærer, korrekturlæser og ja, meget mere. Jeg håber, du vil finde, hvad du søger. God læselyst. Forfatter til: 'Evigheden' fra '21 - en novellesamling sammen med 12 andre dygtige forfatter. 'Tikka og Laj'-serien - udkommer i 2024. Letlæs ungdomsbog - udkommer i 2024.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *