Fantasy Fredag

High og Low Fantasy

Som tidligere nævnt så er fantasygenren bred. Der er mange grene, og der er mange veje, man som forfatter kan gå ned ad. Genren åbner hele tiden nye døre, og det er en særlig spændende genre for mig, fordi jeg selv skriver i den. Kærligheden til det magiske begyndte tidligt, og romancen er klart holdt ved i alle årene. Det at kunne bevæge sig ind i en verden, der ikke er lig vores, og hvor hemmelige ordner, verdner, væsner og kulture eksistere. Det er befriende.

LOW FANTASY

Den genregren, jeg skriver i og har erklæret min kærlighed til, vil betegnes som low fantasy. Her udspiller fortællingen sig i en verden, vi kender til, og genkendelighed er et must, men stadig vil nye verdner dukke frem, og et møde vil finde sted mellem det kendte og det ukendte.

Jeg kan godt lide at perspektivere til J. K. Rowlings fortælling om drengen Harry Potter. Harry er opvokset i England, nærmere bestemt Ligustervænget i Little Whinging. Her har han levet et helt normalt liv indtil, han fylder 11 år. Her får han nemlig det famøse brev fra Hogwarts med besked om, at han er optaget på skolen for heksekunstner og troldmandsskab. Pludselig braser hele den verden sammen, som Harry hidtil har kendt til. Nu skal han til at forstå og lære endnu en verden at kende. Det bliver både spændende, men også angstprovokerende, for hvordan skal man reagere, når alt man troede, man kendte til, pludselig ikke er, som man troede?

Det er den måde, vi bedst kan beskrive low fantasy på. Vi tror, at vi ser det virkelige, men pludselig viser nye og magiske ting og sager for os, og vi skal til at forholde os til en ny og foranderlig verden.

Vampyrer, varulve og andre magiske og overnaturlige væsner dukker pludselig frem fra vores syn. De har hele tiden eksisteret og levet side om side med os, uden at vi har kendt noget til dem overhovedet. Vores verdner har mødtes, og vi har ikke kendt til den før nu. Det er en genre, der breder sig bl.a. over både urban fantasy og paranormal romance.

HIGH FANTASY

Modsætningen til low fantasy er high fantasy. Her taler vi om den empiriske verden. Her er der intet kendskab til vores normalverden, men udelukkende tale om en eventyrlig verden, hvor alt er en fortælling udsprunget af den rene fantasi. Ordner, samfund sågar fantasireligioner dukker frem overalt. Husene, transportmidlerne eller byerne kan være anerledes og mere magiske, end det vi kender til i vores hverdag.

Det den her genre kan, det er at byde os indenfor i en ny og gennemtænkt verden, som er nøje udtænkt ned til mindste detalje. Der er virkelig arbejdet hårdt med world building og settings, for at vi som læsere skal kunne fordybe os og forstå den nye verden. Man må sige, at forfatteren har lagt både følelser og kærlighed i fortællingerne, for at vi som læsere kan få stemningen og de nye samfundslag helt ind under huden og følge med.

En mester i denne genre må siges at være J. R. R. Tolkien med sin fortælling om Ringenes Herre. En fortælling der udelukkende foregår i en eventyrlig verden, som slet ikke er lig vores. I denne fantastiske verden møder vi blandt andet hobbitter, orker, troldmænd, dværge, elever og andre vidunder, som er fortalt og videregivet af Tolkiens frie fantasi, der er så magisk, at man svæver forblændede ind i den.

I denne genre er selve hovedemnet kampen mellem det gode og det onde. Vi ser helte, som skal overvinde den eller de onde kræfter, som er på spil i deres lukket verden.

Næste fredag vil vi sætte fokus på Science Fantasy. Det er en genre, jeg ikke rigtig selv har tænkt meget over, men som faktisk er helt vildt spændende at begive sig ind i! Den skal du glæde dig til at høre meget mere om!

Hvis du vil læse meget mere om High og Low Fantasy, så har jeg lagt lidt links under her, som er utrolig spændende og nyttig læsning til genrebestemmelse, men også bøger i genren er at finde, og der er virkelig mange, som jeg helt klart selv skal kastes ud i!

God læselyst! 

Kilder: 

Litteratursiden.dk

Faktalink.dk

Theazrianportal.com

Der er ingen betalt reklame i blogindlægget. Derfor er ovenstående links heller ikke affliateret. Dette er bare ren anbefaling lige fra hjertet og til jer.

Mit navn er Jeanne Goldbech. Jeg er forfatter til bøger i både fantasy og realisme genren. Derudover er jeg også mor, kæreste, husalf, lærer, korrekturlæser og ja, meget mere. Jeg håber, du vil finde, hvad du søger. God læselyst. Forfatter til: 'Evigheden' fra '21 - en novellesamling sammen med 12 andre dygtige forfatter. 'Tikka og Laj'-serien - udkommer i 2024. Letlæs ungdomsbog - udkommer i 2024.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *